Prof. RNDr. Jan Kotek, Ph.D., katedra anorganické chemie PřF UK
Tzv. "vodíková/hydrogenovaná voda" je zcela obyčejná voda standardního chemického vzorce H2O, ve které je rozpuštěno velmi malé množství plynného vodíku, H2.
Množství rozpuštěného vodíku je cca 1-2 mg na 1 litr vodíkové vody. Vodík se ve vodě moc nerozpouští, a velmi snadno vytěkává ven. Což se stane i při pití a po vypití. Avizované množství 2 mg H2 obsažené v 1 litru vody odpovídá 1 mmol H2, což je za běžné teploty asi 25 ml plynu. Pro srovnání, sycené limonády obsahují řádově gramy CO2 na 1 litr, což odpovídá množství řádově desetin molu, tj. z jednoho litru limonády se uvolní zhruba 100x větší objem plynného CO2.
Ale zpět k vodíku – je otázkou, kolik vodíku vypitého v hydrogenované vodě má vůbec šanci se v organismu udržet a neztratit se po cestě nebo při říhání. A zda takto malé množství vodíku zbylého v organismu vůbec může mít nějaký fyziologický účinek – radikálů vzniká při buněčném dýchání o mnoho řádů vice a množství vstřebatelného vodíku je tak příslovečné "plivnutí do moře". Navíc, živé organismy si k "zhášení" a prevenci radikálů vytvořily spoustu velmi účinných enzymů (superoxid-dismutáza, kataláza), takže elementární vodík ve svém těle nepotřebujeme. Pitím hydrogenované vody si tedy neublížíme, ale ani nijak závratně neprospějeme.
Foto Shutterstock.com