• Registrace
  • Přihlášení
  • Katalog pro učitele
  • Zeptejte se přírodovědců
  • Razítková samoobsluha
  • Pro média


   Ztráta hesla

košík je prázdný
 
Zobrazit košík
Celkem Kč
0,-
  • Kalendář akcí
  • Magazín
  • Video
  • Fotogalerie
  • Ke stažení
  • E-shop
Nacházíte se na: Úvod Zeptejte se přírodovědců Vzniká větší množství akrylamidu při úpravě jídla smažením nebo v mikrovlnné troubě?
Strakos.ps

Dotaz

Vzniká větší množství akrylamidu při úpravě jídla smažením nebo v mikrovlnné troubě?

Odpověď

Pondělí, 21.11.2022
Mgr. Veronika Rudolfová, katedra zoologie PřF UK

Obecně platí, že se zvyšujícím se časem tepelné úpravy vzniká větší množství akrylamidu.

U přípravě v mikrovlnné troubě se pak množství vznikajícího akrylamidu liší podle výkonu mikrovlnné trouby – u nejvyšších výkonů vzniká akrylamidu poměrně hodně. Přímé porovnání hodnot je bohužel poměrně komplikované, jelikož jednotlivé studie málokdy využívají všechny způsoby tepelné úpravy spolu s různými teplotami a dobou trvání přípravy.

V jedné studii autoři porovnávali smažení a pečení o teplotách 170, 180 a 190 stupňů Celsia. U smažení se se zvyšující se teplotou zvyšuje obsah akrylamidu, u pečení tak jednoduchý vztah nefunguje a při pečení je nejvyšší obsah akrylamidu při teplotě 170 stupňů. Níže přikládám tabulku s konkrétními výsledky studie:

 

170 °C

180 °C

190 °C

smažení

19,6 ng/g

39 ng/g

95 ng/g

pečení

47,8 ng/g

19,3 ng/g

29,7 ng/g

Hodnoty jsou převzaty z této studie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20492162/.

Více o akrylamidu a jeho škodlivosti zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Akrylamid

7x
  • Tweet

Podobné dotazy

Proč „kousnutí“ od některých krev sajících živočichů bolí a od jiných ne?

22.04.2025

Hematofagie (neboli sání krve) je rozšířená potravní strategie. Najdeme ji jak u řady členovců (klíšťata, komáři, ovádi, blechy, muchničky, tiplíci aj.), tak u mnoha dalších živočichů (pijavky, měchovci, klubáci, upíři aj.)

5x

V jaké vzdálenosti se doporučuje sázet platan od budovy?

03.04.2025

Obecně se u stromů udává, že objem, který zaujímá nad zemí koruna, odpovídá zhruba objemu kořenů, tj. dá se i říct že kam dosahují větve, tam dosahují kořeny pod zemí.

8x

+ Načíst další

Proč je obloha modrá? Umí žirafa plavat? Mohou mít ryby žízeň? Vy to nevíte?

My vám to řekneme, zeptejte se přírodovědců!

Zajímá vás nějaký přírodní jev, který byste chtěli objasnit a vysvětlit? Dejte nám pár dní a my váš dotaz zodpovíme zde na webu, případně vám odpověď pošleme mailem.

Chcete-li určit rostlinu, zvíře nebo třeba houbu, pošlete nám kvalitní, ostrou fotku, na které budou vidět detaily těla. Napište nám také přesné místo nálezu.

Položit dotaz

Pro položení otázky se prosím přihlašte jako přírodovědec nebo jako učitel či zvolte možnost anonymního dotazu

Získej kartu přírodovědce

Je to hrozně jednoduché, stačí se zaregistrovat, vyplnit o sobě všechny údaje a my ti pošleme Kartu přírodovědce s tvým jménem, na kterou můžeš čerpat mnoho výhod.

Zaregistrovat se a získat kartu

Vybíráme z e-shopu

Předplatné magazínu Přírodovědci.cz (4 vytištěná čísla)

159 Kč

Placka - zlatohlávek skvostný

17 Kč

Placka Klaun

15 Kč

Deník přírodovědce

149 Kč

Mikina Přírodovědecká fakulta UK

650 Kč

Pro učitele

Katalog pro učitele je nabídkový systém, kde si zaregistrovaný učitel může zapůjčit odborné přístroje, objednat praktická cvičení nebo přednášky pro studenty.

Zobrazit nabídku

Zeptejte se přírodovědců

Proč je obloha modrá? Proč má beruška sedm teček? Umí žirafa plavat? Vy to nevíte? My vám to řekneme, zeptejte se přírodovědců.

Položit dotaz

Výhody registrace

Karta přírodovědce vám zajistí volný vstup do muzeí PřF UK.

Zobrazit výhody

Archiv

Odebírat novinky


banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

Přírodovědci

  • O projektu
  • Naši partneři
  • Razítková samoobsluha
  • Autoři
  • Vědci
  • Zeptejte se přírodovědců
  • FAQ
  • Výhody registrace

Učitelé

  • Registrace
  • Nabídka služeb

E-shop

  • Registrace
  • Otevírací doba
  • Vše o nákupu
  • Reklamační řád

Kontakt

Všechny kontakty
Pro média
Copyright © 2013, Prirodovedci.cz jsou komunikačním projektem Přírodovědecké fakulty UK v Praze. Vytvořilo Andweb s.r.o. Mapa stránek