• Registrace
  • Přihlášení
  • Katalog pro učitele
  • Zeptejte se přírodovědců
  • Razítková samoobsluha
  • Pro média


   Ztráta hesla

košík je prázdný
 
Zobrazit košík
Celkem Kč
0,-
  • Kalendář akcí
  • Magazín
  • Video
  • Fotogalerie
  • Ke stažení
  • E-shop
Nacházíte se na: Úvod Zeptejte se přírodovědců Jaký je rozdíl mezi macerovaným (tzv. cold brew) a klasicky spařeným nápojem?
Petr K.

Dotaz

Jaký je rozdíl mezi macerovaným (tzv. cold brew) a klasicky spařeným nápojem?

Odpověď

Pátek, 13.05.2022
Mgr. Andrea Hušková, katedra fyzikální a makromolekulární chemie

Při „cold brew“ se množství namletých kávových zrn přelije studenou vodou nebo vodou pokojové teploty a nechá se macerovat 12 až 24 hodin. Posléze se macerát zfiltruje a takto připravená káva se podává.

Oproti klasické kávě má „cold brew” menší kyselost kvůli nízkému obsahu titrovatelných kyselin a nižší množství antioxidantů, obsah kofeinu je přibližně stejný (1,2).

U zeleného čaje je dobré mít teplotu vody pod 80 °C, jelikož při vyšších teplotách dochází k zvýšenému uvolňování taninů do vody a tudíž ke zvýšené hořkosti nápoje. Naopak pokud je zelený čaj macerován ve studené vodě, podle studií obsahuje více antioxidantů než při klasickém louhování v horké vodě, jelikož nedochází k jejich degradaci, ale má zase nižší obsah kofeinu (3).

Obecně k účinnější extrakci látek do kapaliny dochází při zvýšené teplotě a tlaku (některé látky ale při vyšší teplotě degradují). Záleží dále také na velikosti částic, ze kterých je daná látka extrahována (čím menší částice, tím lepší extrakce) a rovněž na použité kapalině pro extrakci (některé látky jsou hydrofobní, tedy extrahují se lépe např. do olejů a některé hydrofilní, extrahují se lépe např. do vody) a v neposlední řadě na době extrakce.

Nejvhodnější způsob přípravy se ale obecně určit nedá, je totiž důležité, jak dobře se dané látky do vody extrahují, a to závisí na jejich vlastnostech a struktuře a stabilitě konkretních látek, které chceme z byliny/kávy/čaje získat.

  1. Lane, Sarah et al. “Can Cold Brew Coffee Be Convenient? A Pilot Study For Caffeine Content in Cold Brew Coffee Concentrate Using High Performance Liquid Chromatography.” The Arbutus Review 8 (2017): 15-23.
  2. Rao NZ, Fuller M. Acidity and Antioxidant Activity of Cold Brew Coffee. Sci Rep. 2018;8(1):16030. Published 2018 Oct 30.
  3. Lantano C, Rinaldi M, Cavazza A, Barbanti D, Corradini C. Effects of alternative steeping methods on composition, antioxidant property and colour of green, black and oolong tea infusions. J Food Sci Technol. 2015;52(12):8276-8283.
2x
  • Tweet

Podobné dotazy

Proč mají některé čáry na fázovém diagramu tvar křivky a jiné - např. v oblasti superkritické kapaliny - tvar přímky?

10.07.2023

Fázový diagram (též diagram skupenství) slouží k zobrazení závislostí stavových veličin termodynamické soustavy. Obvykle (jako i v tomto případě) se používají diagramy p-T.

1x

Proč se někteří ptáci slétají na noc na jedno místo, ačkoli jinak netvoří hejna?

22.06.2023

Hromadné nocoviště poskytuje několik benefitů a můžeme ho proto najít u mnoha druhů živočichů. Toto chování pravděpodobně zvyšuje přežívaní jedinců a primárně slouží jako ochrana před predátory.

8x

+ Načíst další

Proč je obloha modrá? Umí žirafa plavat? Mohou mít ryby žízeň? Vy to nevíte?

My vám to řekneme, zeptejte se přírodovědců!

Zajímá vás nějaký přírodní jev, který byste chtěli objasnit a vysvětlit? Dejte nám pár dní a my váš dotaz zodpovíme zde na webu, případně vám odpověď pošleme mailem.

Chcete-li určit rostlinu, zvíře nebo třeba houbu, pošlete nám kvalitní, ostrou fotku, na které budou vidět detaily těla. Napište nám také přesné místo nálezu.

Položit dotaz

Pro položení otázky se prosím přihlašte jako přírodovědec nebo jako učitel či zvolte možnost anonymního dotazu

Získej kartu přírodovědce

Je to hrozně jednoduché, stačí se zaregistrovat, vyplnit o sobě všechny údaje a my ti pošleme Kartu přírodovědce s tvým jménem, na kterou můžeš čerpat mnoho výhod.

Zaregistrovat se a získat kartu

Vybíráme z e-shopu

Deník přírodovědce

149 Kč

Triko Chceš bádat?

190 Kč

Předplatné magazínu Přírodovědci.cz (4 vytištěná čísla)

159 Kč

Geologická abeceda

235 Kč

Mikina Přírodovědecká fakulta UK

650 Kč

Pro učitele

Katalog pro učitele je nabídkový systém, kde si zaregistrovaný učitel může zapůjčit odborné přístroje, objednat praktická cvičení nebo přednášky pro studenty.

Zobrazit nabídku

Zeptejte se přírodovědců

Proč je obloha modrá? Proč má beruška sedm teček? Umí žirafa plavat? Vy to nevíte? My vám to řekneme, zeptejte se přírodovědců.

Položit dotaz

Výhody registrace

Karta přírodovědce vám zajistí volný vstup do muzeí PřF UK.

Zobrazit výhody

Archiv

Odebírat novinky


banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

Přírodovědci

  • O projektu
  • Naši partneři
  • Razítková samoobsluha
  • Autoři
  • Vědci
  • Zeptejte se přírodovědců
  • FAQ
  • Výhody registrace

Učitelé

  • Registrace
  • Nabídka služeb

E-shop

  • Registrace
  • Otevírací doba
  • Vše o nákupu
  • Reklamační řád

Kontakt

Všechny kontakty
Pro média
Copyright © 2013, Prirodovedci.cz jsou komunikačním projektem Přírodovědecké fakulty UK v Praze. Vytvořilo Andweb s.r.o. Mapa stránek