Délka louhování je obvykle výrobcem uvedena na obalu čaje. Pro různé druhy čajů platí obecně různé časy a teploty vody. Při nedodržení těchto doporučení však nehrozí žádné významné zdravotní riziko. Při kratší než doporučené době louhování dochází k ochuzení chuťového zážitku, z čaje se prostě nestihne vyluhovat vše potřebné. Při překročení doporučené doby se do čaje začnou uvolňovat i další látky (např. třísloviny), které mají obvykle hořkou chuť, čímž se výsledných chuťový zážitek opět mění.

Pojem škodlivý je zde velmi relativní, a jak jsem již psal, čaj Vám sice při překročení doporučené doby louhování nebude možná tolik chutnat, ale nepředstavuje to významné zdravotní riziko. To může nastat v případě, že se do čaje dostanou nežádoucí látky toxického charakteru, které nejsou původem z čajových lístku. Jejich zdrojem může být např. nesprávná manipulace s čajovými lístky při jeho sběru, skladování a zpracování. To je však obecně nežádoucí a zdraví škodlivé látky by při dodržení správných postupů v čaji být neměly.
Foto v záhlaví Shutterstock.com