• Registrace
  • Přihlášení
  • Katalog pro učitele
  • Zeptejte se přírodovědců
  • Razítková samoobsluha
  • Pro média


   Ztráta hesla

košík je prázdný
 
Zobrazit košík
Celkem Kč
0,-
  • Kalendář akcí
  • Magazín
  • Video
  • Fotogalerie
  • Ke stažení
  • E-shop
Nacházíte se na: Úvod Zeptejte se přírodovědců Proč je kapsaicin z chilli papriček pálivý?
anonymní uživatel

Dotaz

Proč je kapsaicin z chilli papriček pálivý?

Odpověď

Pondělí, 16.09.2013
prof. RNDr. František Vyskočil, DrSc., katedra fyziologie PřF UK a FGÚ AV ČR

Kapsaicin (kapsicin, capsaicin, 8-methyl-N-vanillyl-trans-6-nonenamid) je hlavní pálivý alkaloid v paprikách rodu Capsicum. Odpuzuje býložravce, různé hmyzí strávníky a některé parazitické houby.

U živočichů a člověka působí na zvláštní membránové bílkoviny – takzvané vaniloidní neboli kapsaicinové receptory. Ty patří do velké skupiny iontových kanálů pro vápník a sodík, označovaných jako TRP.

Kapsaicin a další podobné látky dráždí hlavně nervová zakončení, na nichž jsou kapsaicinové receptory přirozeně přítomny. Většina takových nervových vláken vede do mozkových oblastí vnímajících především teplo, pálení a bolest. Proto je základním pocitem po kapsaicinu pálení – jak v ústech, tak na jiných sliznicích (očí, nosu a močopohlavní soustavy) nebo na kůži. Po projití trávicím traktem může dokonce dráždit i konec střeva (konečník).

Ve vyšší koncentraci vyvolává kapsaicin až pocit bolestivého pálení. Při výzkumu bolesti se proto často používá jako standardní podnět, který můžeme dobře dávkovat.

alt: Vzorec a model molekuly kapsaicinu. Zdroj Wikimedia Commons, autoři Arrowsmaster a Benjah-bmm27, volné dílo / public domain.

 

Kapsaicinové receptory se v České republice studují na molekulární úrovni ve Fyziologickém ústavu AV ČR, a to ve spolupráci se studenty katedry fyziologie Přírodovědecké fakulty UK. Vědci nejprve pomocí genů přinutí kolonie vhodných buněk, aby si vyrobily molekuly kapsaicinového receptoru TRPV1 a zabudovaly je do membrán na svém povrchu.

Na těchto buňkách se zkoumá činnost receptorů a průtok iontů přes membránu – nejdříve v klidu, pak po stimulaci například ohřevem nebo aplikací kapsaicinu. Zároveň se měří nepatrné elektrické proudy z celé buňky, případně se na TRPV1 či jiné bílkoviny navazují fluorescenční (světélkující) barvy, které mění intenzitu vydávaného světla podle stupně bolestivého dráždění. Touto metodou lze dokonce měřit přenos energie mezi sousedními úseky bílkovinných řetězců v membráně. Můžeme tak „virtuálním prstem“ ukázat přímo na části molekul, jež se při bolestivém vjemu aktivují.

Aktivace a pálení jsou často přechodné, protože se receptory TRPV1 pomalu zavírají. Za určitou dobu po aplikaci kapsaicinu proto dojde k úlevě – ustává nejen pálení, ale také bolest v zanícených orgánech, například kloubech. Pálení v ústech někdy přetrvává déle, protože kapsaicin je lipofilní („tukomilný“) a dlouho se drží na tukových membránách buněk. Proto se někdy tento nepříjemný pocit zmírňuje destiláty nebo se odstraňuje i mechanicky, třeba pojídáním tvrdého chleba.

Jak ukázali čeští vědci, molekuly TRPV1 mění své aktivační vlastnosti a lépe se otevírají při okyselení. To má význam při zánětlivých procesech, kdy je zanícená tkáň kyselejší a my vnímáme bolest intenzivněji mimo jiné kvůli citlivějším receptorům TRPV1.

alt: Kapsaicinový receptor TRPV1 v buněčné membráně. Zdroj Wikimedia Commons, autor Boghog2, volné dílo / public domain.

 

Řekli jsme, že kapsaicin vyvolá pocit tepla a pálení. Fyziologickou odpovědí organismu na pocit tepla je rozšíření kožních a podkožních cév, aby se teplo (buď skutečné, nebo v případě kapsaicinu „domnělé“) odvedlo a tělo se nepřehřálo. Tento efekt nachází využití v kapsaicinových náplastech, mastech a tinkturách, sloužících k podpoře krevní cirkulace.

Obézní lidé rovněž oceňují, že pálivé pokrmy snižují chuť k jídlu. Nadto ještě kapsaicin v trávicím systému, svalech a srdci zvyšuje rychlost metabolismu působením na mitochondrie (vnitrobuněčné útvary produkující energii odbouráváním živin). Toho se využívá při redukčních dietách s pálivými papričkami. Vyšší dávky kapsaicinu mohou však mitochondrie poškodit, jak se ukázalo v laboratorních pokusech.

Popisují se i celkově povzbuzující účinky kapsaicinu na tělesné funkce a výkonnost, včetně vlivu na oběhovou soustavu, který se podobá krátkodobému aerobnímu cvičení. Chilli papričky a jinou zeleninu s kapsaicinem doporučuje celostní medicína pro prevenci diabetu druhého typu. K dispozici jsou také nosní spreje s dobrým účinkem na alergickou rýmu.

Kapsaicin rovněž zvyšuje průtok krve v žaludku a střevech, brzdí růst nepříjemné žaludeční bakterie Helicobacter pylori a aktivuje tvorbu ochranného hlenu v žaludku. Přispívá tím k regeneraci jeho stěn při poškození vlastními enzymy, které známe jako žaludeční vředy.

alt: Paprika Bhut Jolokia patří k nejpálivějším na světě. Zdroj Wikimedia Commons, autor Asit K. ghosh Thaumaturgist, licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.

 

Pokud jde o dlouhodobé účinky, vysoké dávky kapsaicinu mohou trvale poškodit receptory TRPV1 a mitochondrie, ale k tomu při běžném používání prakticky nikdy nedochází. Náplasti s kapsaicinem nemají používat nemocní s plně rozvinutou cukrovkou, u nichž je riziko snazšího poškození nervových zakončení. U některých osob může mít kapsaicin vliv na krevní tlak a srdeční rytmus.

Mnozí lékaři i léčitelé využívají také jeho dalších farmakologických vlastností. Pomáhá prý vylučovat v mozku látky zvané endorfiny, čímž zlepšuje náladu pacientů. Určitě ale působí jako lokální anestetikum při aplikaci před operací a pomáhá také urychlovat hojení operačních ran.

Široké škále účinků kapsaicinu se není co divit. Iontové kanály typu TRP jsou totiž prakticky všudypřítomné. Vyskytují se na buněčných membránách, kde otevírají cestu pro vápenaté ionty a ovlivňují komplexní vápníkovou signalizaci v buněčném metabolismu. Najdeme je však také na membránách organel uvnitř buněk. Jejich působení zde nyní vědci intenzivně studují.

5x
  • Tweet

Podobné dotazy

Proč „kousnutí“ od některých krev sajících živočichů bolí a od jiných ne?

22.04.2025

Hematofagie (neboli sání krve) je rozšířená potravní strategie. Najdeme ji jak u řady členovců (klíšťata, komáři, ovádi, blechy, muchničky, tiplíci aj.), tak u mnoha dalších živočichů (pijavky, měchovci, klubáci, upíři aj.)

5x

V jaké vzdálenosti se doporučuje sázet platan od budovy?

03.04.2025

Obecně se u stromů udává, že objem, který zaujímá nad zemí koruna, odpovídá zhruba objemu kořenů, tj. dá se i říct že kam dosahují větve, tam dosahují kořeny pod zemí.

8x

+ Načíst další

Proč je obloha modrá? Umí žirafa plavat? Mohou mít ryby žízeň? Vy to nevíte?

My vám to řekneme, zeptejte se přírodovědců!

Zajímá vás nějaký přírodní jev, který byste chtěli objasnit a vysvětlit? Dejte nám pár dní a my váš dotaz zodpovíme zde na webu, případně vám odpověď pošleme mailem.

Chcete-li určit rostlinu, zvíře nebo třeba houbu, pošlete nám kvalitní, ostrou fotku, na které budou vidět detaily těla. Napište nám také přesné místo nálezu.

Položit dotaz

Pro položení otázky se prosím přihlašte jako přírodovědec nebo jako učitel či zvolte možnost anonymního dotazu

Získej kartu přírodovědce

Je to hrozně jednoduché, stačí se zaregistrovat, vyplnit o sobě všechny údaje a my ti pošleme Kartu přírodovědce s tvým jménem, na kterou můžeš čerpat mnoho výhod.

Zaregistrovat se a získat kartu

Vybíráme z e-shopu

Deník přírodovědce

149 Kč

Předplatné magazínu Přírodovědci.cz (4 vytištěná čísla)

159 Kč

Nažehlovačka PřF UK „GIS“

195 Kč

Placka Klaun

15 Kč

Mikina Přírodovědecká fakulta UK

650 Kč

Pro učitele

Katalog pro učitele je nabídkový systém, kde si zaregistrovaný učitel může zapůjčit odborné přístroje, objednat praktická cvičení nebo přednášky pro studenty.

Zobrazit nabídku

Zeptejte se přírodovědců

Proč je obloha modrá? Proč má beruška sedm teček? Umí žirafa plavat? Vy to nevíte? My vám to řekneme, zeptejte se přírodovědců.

Položit dotaz

Výhody registrace

Karta přírodovědce vám zajistí volný vstup do muzeí PřF UK.

Zobrazit výhody

Archiv

Odebírat novinky


banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

Přírodovědci

  • O projektu
  • Naši partneři
  • Razítková samoobsluha
  • Autoři
  • Vědci
  • Zeptejte se přírodovědců
  • FAQ
  • Výhody registrace

Učitelé

  • Registrace
  • Nabídka služeb

E-shop

  • Registrace
  • Otevírací doba
  • Vše o nákupu
  • Reklamační řád

Kontakt

Všechny kontakty
Pro média
Copyright © 2013, Prirodovedci.cz jsou komunikačním projektem Přírodovědecké fakulty UK v Praze. Vytvořilo Andweb s.r.o. Mapa stránek