Pokud se kupříklad zředí 100 ml čistého alkoholu stejným objemem čisté vody, nebude celkový objem 200 ml, ale bude poněkud nižší - dochází k tzv. objemové kontrakci. Nicméně pro jednoduché ředění alkoholového roztoku lze použít následující výpočet:
Nechť máme k dispozici 1000 ml 60% roztoku (koncentrace alkoholu se uvádí v objemových procentech, tj. toto je roztok, který obsahuje 600 ml čistého ethanolu) a chceme jej zředit na koncentraci 40 %. Celkový objem musí být tedy takový, aby 600 ml čistého ethanolu bylo 40 % celkového objemu. Tedy V = 600 / 0,40 = 1500 ml. Předložený jeden litr 60% roztoku tedy zředíme vodou na celkový objem 1500 ml. Přidané množství vody ale nebude 500 ml, ale bude cca 515 ml, jak lze odečíst ze specializovaných tabulek (např. http://www.tech-info.cz/koncentrace-alkoholu.html). Jelikož je ale hustota dosti závislá na teplotě, platí uvedené množství pro ředění alkoholu při 15 stupních Celsia.
Obecně tedy pro ředění vodou platí:,
celkový objem po naředění = (objem koncentrovanějšího alkoholu) * (počáteční objemová koncentrace) / (požadovaná konečná objemová koncentrace)
Pokud se však provádí míchání dvou roztoků alkoholu o různých koncentracích a směs obsahuje navíc i další látky (cukr apod.), tak už je výpočet značně komplikovaný. Je proto lepší udělat si empirickou kalibraci - namíchat různé směsi zkusmo a změřit výsledný objem, na který pak vztáhnout celkové množství "čistého" alkoholu vypočítané podle objemů přidávaných komponent o známé objemové koncentraci.
Pokud se ale budou míchat roztoky s rozumně nízkou koncentrací (např. kombinace vína a vínovice), lze v prvním přiblížení objemovou kontrakci zanedbat a výslednou koncentraci odhadnout přes vážený průměr, např. 200 ml 13% vína a 100 ml 52% vínovice obsahuje celkem 200*0,13 + 100*0,52 = 26 + 52 = 78 ml alkoholu, a při zanedbání objemové kontrakce bude výsledná koncentrace 78/300 = 0,26 = 26 %. Obráceným výpočtem pak můžeme snadno spočítat objem jednotlivých ingrediencí nutných k přípravě požadované směsi.