• Registrace
  • Přihlášení
  • Katalog pro učitele
  • Zeptejte se přírodovědců
  • Razítková samoobsluha
  • Pro média


   Ztráta hesla

košík je prázdný
 
Zobrazit košík
Celkem Kč
0,-
  • Kalendář akcí
  • Magazín
  • Video
  • Fotogalerie
  • Ke stažení
  • E-shop
Nacházíte se na: Úvod Zeptejte se přírodovědců Liší se různé alkoholické nápoje svou škodlivostí pro organismus?
Eva Hrušková

Dotaz

Liší se různé alkoholické nápoje svou škodlivostí pro organismus?

Odpověď

Pondělí, 27.05.2013
RNDr. Markéta Martínková, Ph.D., Katedra biochemie Přírodovědecké fakulty UK

Pro srovnání vyjděme z toho, že vypijete stejné množství čistého ethylalkoholu v odlišných nápojích – například v pivu, vínu nebo destilátech. Co tedy bude škodlivější?

Víno obvykle obsahuje 11–13 objemových procent alkoholu, takže v půl litru vína zkonzumujete minimálně 55 ml ethylalkoholu. Pivo se liší podle toho, z jakého množství sladu je vyrobeno – desetistupňové má asi 4 objemová procenta ethylalkoholu, takže v půl litru zkonzumujete 20 ml čistého ethylalkoholu.

Obsah alkoholu v destilátech je přes 20 objemových procent, například český absinth má minimálně 45 objemových procent ethylalkoholu. Při vypití velkého panáka o objemu 0,05 litru tedy své tělo vystavíte zhruba 22 ml čistého alkoholu.

 

alt: Molekula ethylalkoholu. Atomy uhlíku černě, vodíku bíle, kyslíku červeně. Zdroj Wikimedia Commons, autor Benjah-bmm27, volné dílo / public domain.

 

Smrtelná dávka je zhruba jeden litr ethylalkoholu. Takovému množství se naštěstí při běžné konzumaci alkoholických nápojů nepřibližujeme. Nicméně škodlivé účinky na náš organismus můžeme pozorovat už při relativně nízkých dávkách.

Ethylalkohol škodí hned několika způsoby. Je toxický pro srdce a může vyvolat kardiomyopatii (onemocnění srdečního svalu) vedoucí až k selhání srdce. Nadměrná konzumace ethylalkoholu zároveň vede k poškození jater. Výrazně toxicky působí vysoké dávky také na mozkové buňky.

Pokud pijeme alkoholické nápoje na lačno nebo po sportovním výkonu, má náš organismus navíc tendenci k hypoglykémii, tedy k poklesu koncentrace cukru (glukózy) v krvi. V obou případech má totiž tělo vyčerpanou zásobu glykogenu – látky, která se výrazně podílí na udržování konstantní hladiny krevního cukru. Jedinou možností, jak udržet stálou hladinu glukózy při nedostatku glykogenu, je vyrábět v játrech novou. Pokud jsou však játra zaměstnána odbouráváním alkoholu, nemají už kapacitu produkovat glukózu.

Dokonce se předpokládá, že malátnost a povznesená nálada po konzumaci alkoholu souvisejí do značné míry právě s lehkou hypoglykémií. Podobné příznaky totiž popisují diabetici, kteří nemají správě určeny dávky inzulínu, čímž se také krátkodobě dostanou do obdobného hypoglykemického stavu.

alt: Ve spotřebě alkoholu jsou Češi na světové špičce. Roční spotřeba v litrech čistého alkoholu na osobu (starší 15 let). Zdroj Wikimedia Commons, autor Emilfaro, vytvořeno v programu GunnMap (http://gunn.co.nz/map). Data z WHO Global Status Report on Alcohol 2004 a ze Statistical Information System (WHOSIS). Volné dílo / public domain.

 

Zásadním neblahým účinkem alkoholu na lidský organismus je však odvodnění neboli dehydratace. Objem vyloučené moči, a tím i naši dehydrataci, zvyšuje alkohol několika mechanismy. Podstatné je, že blokuje tvorbu antidiuretického hormonu, který pak nemůže působit v dostatečném množství na ledviny. Ty následně vylučují zvýšené množství vody, jež v konečném důsledku tělu chybí.

Z tohoto pohledu považuji konzumaci destilátů za škodlivější než konzumaci vína či piva, i když celkové přijaté množství alkoholu bude stejné. V destilátech totiž vypijeme velmi málo vody – na rozdíl od ostatních alkoholických nápojů. Navíc přijmeme alkohol za kratší dobu, takže efekt dehydratace organismu je daleko silnější.

Ještě jeden argument podporuje závěr, že destiláty jsou škodlivější než víno a pivo. Víno obsahuje kromě alkoholu mnoho antioxidačně působících látek (například resveratrol či flavonoidy). Jejich pozitivní účinky mohou při mírné konzumaci převážit nad negativními vlivy alkoholu. V pivu je zase zastoupena řada cenných vitamínů a minerálních látek, které jsou rovněž tělu prospěšné. Takové látky v destilátech nenajdeme.

alt: Pivo škodí našemu organismu méně než destiláty. Zdroj Wikimedia Commons, autor cyclonebill, licence Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic.

 

Tato odpověď byla otištěna v Lidových novinách 15. května 2013.

 

4x
  • Tweet

Podobné dotazy

Proč „kousnutí“ od některých krev sajících živočichů bolí a od jiných ne?

22.04.2025

Hematofagie (neboli sání krve) je rozšířená potravní strategie. Najdeme ji jak u řady členovců (klíšťata, komáři, ovádi, blechy, muchničky, tiplíci aj.), tak u mnoha dalších živočichů (pijavky, měchovci, klubáci, upíři aj.)

5x

V jaké vzdálenosti se doporučuje sázet platan od budovy?

03.04.2025

Obecně se u stromů udává, že objem, který zaujímá nad zemí koruna, odpovídá zhruba objemu kořenů, tj. dá se i říct že kam dosahují větve, tam dosahují kořeny pod zemí.

8x

+ Načíst další

Proč je obloha modrá? Umí žirafa plavat? Mohou mít ryby žízeň? Vy to nevíte?

My vám to řekneme, zeptejte se přírodovědců!

Zajímá vás nějaký přírodní jev, který byste chtěli objasnit a vysvětlit? Dejte nám pár dní a my váš dotaz zodpovíme zde na webu, případně vám odpověď pošleme mailem.

Chcete-li určit rostlinu, zvíře nebo třeba houbu, pošlete nám kvalitní, ostrou fotku, na které budou vidět detaily těla. Napište nám také přesné místo nálezu.

Položit dotaz

Pro položení otázky se prosím přihlašte jako přírodovědec nebo jako učitel či zvolte možnost anonymního dotazu

Získej kartu přírodovědce

Je to hrozně jednoduché, stačí se zaregistrovat, vyplnit o sobě všechny údaje a my ti pošleme Kartu přírodovědce s tvým jménem, na kterou můžeš čerpat mnoho výhod.

Zaregistrovat se a získat kartu

Vybíráme z e-shopu

Předplatné magazínu Přírodovědci.cz (4 vytištěná čísla)

159 Kč

Mikina Přírodovědecká fakulta UK

650 Kč

Deník přírodovědce

149 Kč

Triko Mikroskop

220 Kč

Chrudošův zvěřinec

220 Kč

Pro učitele

Katalog pro učitele je nabídkový systém, kde si zaregistrovaný učitel může zapůjčit odborné přístroje, objednat praktická cvičení nebo přednášky pro studenty.

Zobrazit nabídku

Zeptejte se přírodovědců

Proč je obloha modrá? Proč má beruška sedm teček? Umí žirafa plavat? Vy to nevíte? My vám to řekneme, zeptejte se přírodovědců.

Položit dotaz

Výhody registrace

Karta přírodovědce vám zajistí volný vstup do muzeí PřF UK.

Zobrazit výhody

Archiv

Odebírat novinky


banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

Přírodovědci

  • O projektu
  • Naši partneři
  • Razítková samoobsluha
  • Autoři
  • Vědci
  • Zeptejte se přírodovědců
  • FAQ
  • Výhody registrace

Učitelé

  • Registrace
  • Nabídka služeb

E-shop

  • Registrace
  • Otevírací doba
  • Vše o nákupu
  • Reklamační řád

Kontakt

Všechny kontakty
Pro média
Copyright © 2013, Prirodovedci.cz jsou komunikačním projektem Přírodovědecké fakulty UK v Praze. Vytvořilo Andweb s.r.o. Mapa stránek