Psi se mohou otrávit mimo jiné čokoládou, makadamovými ořechy, výrobky obsahujícími náhradní sladidlo xylitol nebo cibulí a příbuznými rostlinami, jako jsou česnek, pórek a pažitka.
Těžké otravy psů mají na svědomí také hroznové víno a rozinky. Spolehlivě zdokumentované případy se začaly ve větší míře objevovat v posledních 10–15 letech. Dnes už se riziko hroznů i rozinek považuje za dobře prokázané a referuje o něm veterinární literatura (například tento článek nebo článek zde na stranách 36–44).
Přesnou příčinu této otravy se však zatím nepodařilo objasnit. Nelze vyloučit, že ji způsobují dosud neidentifikované látky obsažené v hroznech.
Hroznové víno či rozinky mohou u psů vyvolat selhání ledvin, které je mnohdy smrtelné. Nebezpečná je přitom už poměrně malá dávka. Je třeba znám případ, kdy jezevčíkovi selhaly ledviny po požití pouhých 4–5 bobulí vína.
První známky otravy nastupují během několika hodin. Nejčastějším příznakem je podle literatury zvracení, k dalším patří průjem, nechutenství, únava, bolesti břicha, někdy také nadměrná žíznivost. Do 24 hodin obvykle poklesne nebo se zastaví produkce moči, což je projev zhoršené činnosti ledvin.
Veterinární toxikologická databáze VETTOX v sekci Hrozny a rozinky uvádí: „Otrava záleží na citlivosti jedince a na jeho genetické výbavě, ne všichni psi se rozinkami otráví. Nicméně pro citlivé jedince (a zatím neumíme určit, kteří to jsou) je požití nebezpečné, protože vede k rychlému selhání ledvin a velmi často také k úmrtí zvířete... Obsahové látky hroznů a rozinek se déle vstřebávají, proto je v rámci první pomoci možno vyvolat zvracení asi do hodiny od pozření a následně podat aktivní uhlí.“
Pokud pes sežere jakékoliv množství hroznového vína nebo rozinek, doporučuje se okamžitě kontaktovat veterináře. Při včasném zahájení léčby se zlepšují šance zvířete na přežití.
Ilustrační foto: Labradorský retrívr. Zdroj Wikimedia Commons, autor Habj, licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.