Žluknutí je proces oxidace, který se týká především reaktivnějších dvojných vazeb nenasycených mastných kyselin. Olej obsahuje nenasycených tuků mnohem více než máslo a degraduje proto rychleji. Oproti máslu má však jednu výhodu: používá se v tekutém stavu a je proto uzavřený v láhvi, což ho před oxidací chrání. V lednici se neskladuje proto, že ztuhlý tuk by z lahve hůře vyléval.
Máslo se naopak používá v pevném stavu, a proto se uchovává v chladu. Zároveň ho obal příliš nechrání před oxidací, takže v případě delšího výskytu mimo lednici žlukne. Pokud by ale bylo uskladněno ve vhodném obalu, mělo by vydržet bez újmy po dlouhou dobu.
Problém žluknutí se ovšem netýká jen uvedených tuků, ale také různých pochutin, k jejichž výrobě se tuk používá - chipsů, arašídů atd. Ty se proto kvůli větší trvanlivosti balí do ochranných atmosfér, nejčastěji dusíku. Po otevření je proto radno rychle je zkonzumovat.
Obrázek v záhlaví Pixabay.com