Játra polárních huňáčů obsahují extrémně velké množství vitaminu A. Říkáte si, že to přece nemůže být problém? Že vitaminy člověku prospívají, dokonce je nutně potřebuje? To je pravda, ale pozor – nadměrný příjem některých vitaminů naopak poškozuje zdraví.
Jako vitamin A se označují organický alkohol retinol a od něj odvozené látky retinal a kyselina retinová, které mají podobné účinky.
V potravinách živočišného původu se vitamin A většinou vyskytuje jako estery (konkrétně sloučeniny retinolu s mastnými kyselinami). Z nich se pak v trávicím traktu snadno uvolní samotný retinol.
Rostlinné potraviny obsahují hlavně takzvané provitaminy A – látky, ze kterých si naše tělo umí vitamin A vyrobit. Jde o některé karotenoidy, tedy žlutá až červená rostlinná barviva. Nejdůležitější je oranžový beta-karoten, přítomný třeba v mrkvi.
Vitamin A je nepostradatelný pro zdravý zrak. Retinal je totiž součástí pigmentů, které v buňkách sítnice reagují na světlo. Nízký příjem tohoto vitaminu nebo jeho provitaminů ve stravě způsobuje šeroslepost – špatné vidění v noci nebo za slabého osvětlení.
Vážný nedostatek vitaminu A pak může vést k poškození oka nebo až k oslepnutí. Proto vám rodiče nejspíš říkali, že máte jíst mrkev, abyste dobře viděli.
Vitamin A má také další role. Je nutný ke správnému vývoji a fungování kůže i sliznic dýchací, trávicí nebo močové soustavy. Podporuje růst, imunitu a činnost reprodukčních orgánů.

Příliš vysoká hladina vitaminu A – takzvaná hypervitaminóza – ovšem způsobuje zdravotní problémy. Jejich seznam je dlouhý: bolesti hlavy, odbourávání kostní hmoty vedoucí ke zlomeninám, nechutenství, závratě, zvracení, poškození jater, zhoršené vidění, horečka, chudokrevnost, průjmy, suchá kůže, vypadávání vlasů, …
Člověk se může „předávkovat“, když jí příliš mnoho potravin s vysokým obsahem vitaminu A, jako jsou například játra. Hypervitaminózu může způsobit také nadměrné užívání potravinových doplňků s tímto vitaminem.
Naopak beta-karotenem a příbuznými karotenoidy se prakticky nelze otrávit, protože jejich přeměna na vitamin A je v těle omezována „poptávkou“ buněk po něm.
Lidé i další obratlovci ukládají vitamin A získaný z potravy do jater. Zde zůstává jako rezerva a podle potřeby se uvolňuje do krevního oběhu. Je tedy logické, že v játrech najdeme vysoké koncentrace tohoto vitaminu.
U některých arktických zvířat ovšem dosahují naprosto extrémních hodnot. Zatímco vepřová játra mají asi 0,2 a krůtí asi 0,3 mikromolu vitaminu A na gram čerstvé hmotnosti, u ledního medvěda to je 17–48 mikromolů! To už stačí na vážnou otravu, jak dokazují případy polárníků, kteří kdysi zkoušeli medvědí játra jíst.

Ve studii z roku 2012 porovnávali japonští a norští badatelé obsah vitaminu A v játrech různých obratlovců žijících v Arktidě. Nejvyšší hladiny zjistili u predátorů – medvěda ledního, lišky polární, tuleně vousatého a racka šedého.
Příbuzné druhy z mírného pásu přitom vykazovaly mnohem nižší hodnoty. Například u polární lišky naměřili vědci průměrně 19 mikromolů vitaminu A na gram, ale u naší lišky obecné jen 0,4 mikromolu.
Výsledky naznačují, že predátoři z mrazivého severu dokážou skladovat v játrech mnohem víc vitaminu A než jiní obratlovci. Možná tak „zneškodňují“ nadbytečný vitamin pocházející z jejich kořisti. Nebo si vytvářejí jeho zásobu na horší časy, kdy mají chabé úlovky.
Přesné vysvětlení zatím neznáme, ale snad ho přinese další výzkum.


Použité zdroje:
Penniston KL, Tanumihardjo SA (2006): The acute and chronic toxic effects of vitamin A. The American Journal of Clinical Nutrition 83: 191–201.
Senoo H, Katsuyuki I et al. (2012): Accumulation of vitamin A in the hepatic stellate cell of arctic top predators. The Anatomical Record 295: 1660–1668.
Murray RK, Granner DK, Mayes PA, Rodwell VW (2002): Harperova Biochemie. 4. české vydání, Nakladatelství H+H, Jinočany.
https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_A
https://en.wikipedia.org/wiki/Hypervitaminosis_A