• Registrace
  • Přihlášení
  • Katalog pro učitele
  • Zeptejte se přírodovědců
  • Razítková samoobsluha
  • Pro média


   Ztráta hesla

košík je prázdný
 
Zobrazit košík
Celkem Kč
0,-
  • Kalendář akcí
  • Magazín
  • Video
  • Fotogalerie
  • Ke stažení
  • E-shop
Nacházíte se na: Úvod Zeptejte se přírodovědců Jaká je chemická podstata srážení mléka?
Hana P.

Dotaz

Jaká je chemická podstata srážení mléka?

Odpověď

Pátek, 04.10.2019
doc. RNDr. Jan Kotek, Ph.D., katedra anorganické chemie

Srážení mléka paří k základním postupům při přípravě mléčných výrobků. Na první pohled jde o banální záležitost, ve skutečnosti jde však o chemické procesy víc než zajímavé.

V mléce je rozpuštěna řada látek, mj. i bílkoviny. Ty jsou tvořeny spojením velkého počtu molekul aminokyselin do řetězce přes tzv. peptidické (amidové) vazby, a nesou různé postranní skupiny. Některé z těchto skupin jsou i ionizovatelné – karboxylové kyseliny se mohou deprotonizovat a nesou pak záporný náboj, aminoskupiny se mohou naopak protonizovat a nesou pak kladný náboj.

Nabité skupiny spolu různě interagují a jsou dobře solvatovány (solvatace = obalování rozpuštěných částic molekul rozpouštědla) molekulami vody. Celkový náboj nesený molekulou bílkoviny (proteinu) je dán příspěvkem všech nabitých skupin. Změnou pH (např. působením octa) lze hodnotu celkového náboje měnit, a při určitém pH roztoku je pak molekula jako celek nenabitá – takové pH se označuje jako izoelektrický bod.

Nenabitá molekula bílkoviny pak hůře interaguje s molekulami vody a s malými ionty přítomnými v roztoku, a velmi často se tím sníží její rozpustnost. Protože nejvíce zastoupená bílkovina v mléce – kasein – má izoelektrický bod při pH cca 4,5, zatímco mléko má pH okolo 6,5, lze kasein vysrážet z mléka okyselením na hodnotu jeho izoelektrického bodu. Ve vzniklé sraženině je pak pohlcena i řada ostatních látek přítomných v mléce (např. tuk apod.). Vzniklá sraženina tedy není jen čistý kasein, nicméně vyloučená hmota (v podstatě tvaroh) je na proteiny velmi bohatá.

Popsaný mechanismus je velkým zjednodušením – ve skutečnosti jsou mechanismy srážení molekul bílkovin velmi komplikované, neboť bílkoviny „neplavou“ v roztoku často v izolované formě, ale v podobě např. micel, komplexů s ionty (např. vápníku) aj. Taktéž může při srážení dojít k významné změně vnitřního prostorového uspořádání molekul bílkovin, a sraženina pak může být opětovně nerozpustná atd.

Foto v záhlaví Shutterstock.com

5x
  • Tweet

Podobné dotazy

Proč „kousnutí“ od některých krev sajících živočichů bolí a od jiných ne?

22.04.2025

Hematofagie (neboli sání krve) je rozšířená potravní strategie. Najdeme ji jak u řady členovců (klíšťata, komáři, ovádi, blechy, muchničky, tiplíci aj.), tak u mnoha dalších živočichů (pijavky, měchovci, klubáci, upíři aj.)

6x

V jaké vzdálenosti se doporučuje sázet platan od budovy?

03.04.2025

Obecně se u stromů udává, že objem, který zaujímá nad zemí koruna, odpovídá zhruba objemu kořenů, tj. dá se i říct že kam dosahují větve, tam dosahují kořeny pod zemí.

10x

+ Načíst další

Proč je obloha modrá? Umí žirafa plavat? Mohou mít ryby žízeň? Vy to nevíte?

My vám to řekneme, zeptejte se přírodovědců!

Zajímá vás nějaký přírodní jev, který byste chtěli objasnit a vysvětlit? Dejte nám pár dní a my váš dotaz zodpovíme zde na webu, případně vám odpověď pošleme mailem.

Chcete-li určit rostlinu, zvíře nebo třeba houbu, pošlete nám kvalitní, ostrou fotku, na které budou vidět detaily těla. Napište nám také přesné místo nálezu.

Položit dotaz

Pro položení otázky se prosím přihlašte jako přírodovědec nebo jako učitel či zvolte možnost anonymního dotazu

Získej kartu přírodovědce

Je to hrozně jednoduché, stačí se zaregistrovat, vyplnit o sobě všechny údaje a my ti pošleme Kartu přírodovědce s tvým jménem, na kterou můžeš čerpat mnoho výhod.

Zaregistrovat se a získat kartu

Vybíráme z e-shopu

Tričko "Zvířecí abeceda - B"

290 Kč

Deník přírodovědce

149 Kč

Předplatné magazínu Přírodovědci.cz (4 vytištěná čísla)

159 Kč

Rozhledna na houby

226 Kč

Mikina Přírodovědecká fakulta UK

650 Kč

Pro učitele

Katalog pro učitele je nabídkový systém, kde si zaregistrovaný učitel může zapůjčit odborné přístroje, objednat praktická cvičení nebo přednášky pro studenty.

Zobrazit nabídku

Zeptejte se přírodovědců

Proč je obloha modrá? Proč má beruška sedm teček? Umí žirafa plavat? Vy to nevíte? My vám to řekneme, zeptejte se přírodovědců.

Položit dotaz

Výhody registrace

Karta přírodovědce vám zajistí volný vstup do muzeí PřF UK.

Zobrazit výhody

Archiv

Odebírat novinky


banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

Přírodovědci

  • O projektu
  • Naši partneři
  • Razítková samoobsluha
  • Autoři
  • Vědci
  • Zeptejte se přírodovědců
  • FAQ
  • Výhody registrace

Učitelé

  • Registrace
  • Nabídka služeb

E-shop

  • Registrace
  • Otevírací doba
  • Vše o nákupu
  • Reklamační řád

Kontakt

Všechny kontakty
Pro média
Copyright © 2013, Prirodovedci.cz jsou komunikačním projektem Přírodovědecké fakulty UK v Praze. Vytvořilo Andweb s.r.o. Mapa stránek