Noc vědců na PřF UK
Bohatá je jen ta společnost, která využívá bohatství mysli. Společnost, která zachází rozumně s kulturním a přírodním bohatstvím a využívá technologie ke svému rozvoji. Právě proto je bohatství tématem letošní Noci vědců.
Už podruhé můžete spojit vědu s gastronomií na našem originálním festivalu. Letos se zaměříme především na kuchyni a přírodu Ameriky. Program navíc zpestří různé sportovní či alternativní aktivity.
Druhý ročník festivalu Věda prochází žaludkem, který je určen všem příznivcům zdravého jídla a přírodních věd, opět uspokojí vaši touhu po vědomostech i po gurmánských zážitcích. Odborníci z Přírodovědecké fakulty UK propojí kulinářské umění vybraných restaurací se zajímavou vědou.
Hlavním tématem bude tentokrát Jižní, Střední a Severní Amerika. Prohlédnete si živočichy typické pro americký kontinent a seznamíte se s přípravou jak tradičních, tak zcela neobvyklých jídel. Příznivci masitých pokrmů jistě ocení americké steaky. Ti, kdo si na maso nepotrpí, se zas mohou přiučit, jak připravovat exotická jídla z domácích bio surovin.
Spolupořadateli letošního ročníku se staly Nadační fond Neuron, společnost RSJ a Freshbedýnky.cz.
Akce se koná v sobotu 21. června 2014 od 11:00 do 18:00 hodin v parku Ladronka na Praze 6. Co všechno tam můžete ochutnat, vidět a zažít?
Populárně-vědecké stánky Přírodovědecké fakulty UK
Kolik světových rekordmanů mezi zvířaty žije na americkém kontinentu? Kteří živočichové se dostali z Ameriky k nám a ohrožují třeba naše rostliny? Uvidíte preparované i živé exempláře hmyzu včetně největších brouků světa, úžasně zbarvených motýlů či podivuhodně tvarovaných sarančat.
Chcete nahlédnout do vlastní budoucnosti? Dozvědět se, s jakou pravděpodobností se dožijete důchodu, kolik v něm asi strávíte let, kolik budete mít nejspíš dětí nebo na jaké nemoci si dávat pozor? Demografové vám to umožní – stačí, když jim o sobě řeknete pár základních údajů.
Asi každý z nás někdy ochutnal hamburger. Pokusili jste se ale zjistit, co je uvnitř? U našeho stánku se to dozvíte. Pomocí elektroforézy – jedné z nejpoužívanějších technik molekulární biologie – si rozdělíme bílkoviny obsažené v různých potravinách.
Typické zástupce amerického hmyzu můžete ochutnat i jako dezerty. Je libo restované saranče v jemné medové chilli marinádě, pikantního zophobase (velkého brazilského potemníka), cvrčka v tmavém karamelu nebo moučného červa na česneku?
Už jste ochutnali zmrzlinu z tekutého dusíku, čokoládové špagety nebo jahodový kaviár? Tady máte příležitost.
Taky vám v dětství říkali, že hrát si s jídlem se nesluší? V Molekulárním baru vám rádi dokážeme pravý opak.
Jak světová populace tloustne vinou nezdravé stravy? Kde na světě se zkonzumuje nejvíc masa a kolik toho sníme nebo vypijeme každý rok u nás? Tyto i další geografické a demografické zajímavosti se dozvíte v našem stanu. Navíc si můžete nechat zhodnotit svůj zdravotní stav od odborníků z Centra výzkumu zdraví, kvality života a životního stylu.
Trypanozoma, leishmanie, babézie, měňavka – nebezpeční paraziti, kteří vás mohou ohrozit na vašich cestách po Jižní Americe. Paraziti tu s námi žili a stále žijí. Znáte je ale zblízka? Přijďte se podívat na parazity Jižní, Střední a Severní Ameriky.
Připravte si svůj vlastní parfém či vonný olej – třeba s vůní eukalyptu, skořice, badyánu, magnólie či pomeranče.
Stánky dalších účastníků
Exkluzivní a zajímavá vína z produkce režiséra Francise Forda Coppoly i z vinařství ve Francii, Španělsku nebo Itálii
Přírodní potraviny a doplňky stravy v bio kvalitě
Restaurace dvou gastronomických nadšenců, kterou najdete na venkově pouhých 30 minut od centra Prahy
Restaurace s širokou nabídkou „živých jídel“ neboli raw food
Stánek televizní stanice specializované na dokumentární filmy a seriály
Vyzkoušejte si svou koncentraci, pohotovost, paměť i prostorovou orientaci.
Veganská restaurace sídlící pod Pražským hradem. Její menu je inspirováno recepty z celého světa.
Přijďte ochutnat laskominy, které si můžete sami připravit ze surovin objednaných přes Freshbedýnky.cz – z čerstvých sezónních surovin vypěstovaných s ohledem na přírodu.
I když jsou na ulici, vaří jako doma! Ženy, které nemají domov, se s vámi podělí o své kuchařské umění.
Hoshinova terapie pomáhá řešit bolesti a umožňuje tělu, aby se samo přirozeně uzdravilo. Její součástí je důraz na zdravé vyvážené jídlo z kvalitních čerstvých surovin a na zdravý životní styl.
První čokoládová 3D tiskárna svého druhu ve střední Evropě
Čistý sport je organizace zabývající se především tréninkovým a výživovým poradenstvím.
Čisté doplňky stravy pro sportovce pocházející z dílny belgického triatlonisty Dirka Baeluse
Běžná jídla pro děti a zaneprázdněné dospělé bez kompromisu v kvalitě, čerstvosti a chuti. Používáme nejkvalitnější suroviny bez umělých dochucovadel, konzervantů a barviv.
Dodáváme nejkvalitnější čerstvé ovoce, zeleninu, maso, mléčné výrobky, pečivo a další potraviny. Vše je v bio kvalitě, tedy produkováno bez chemie s ohledem na lidské zdraví i přírodu.
Stage
11:00 Zahájení – děkan Přírodovědecké fakulty UK a Martin Ducháček (společnost RSJ)
11:10 Společná diskuse a představení projektu Kuchařky bez domova
11:20 Diskuse společnosti Freshbedýnky + pozvánky na prezentace
11:35 Divadlo pro děti
12:10 Soutěž pro děti o batůžky
12:15 Diskuse Skutečně zdravá škola. Výživa dětí a stravování ve školách + Zdraví, kvalita života a životního stylu v geo-demografických a společensko-ekonomických souvislostech.
13:15 Capoeira live – brazilský bojový tanec
13:30 Diskuse Zachraň jídlo / Bez obalu: Petr Hanzel a Jakub Schurek
14:15 Kapela live: Vít Soural
15:00 Capoeira live – brazilský bojový tanec
15:10 Beatbox Petra Sejkory
15:15 Diskuse Bio versus konvenční potraviny: Tomáš Zídek a Jakub Schurek
15:45 Kapela live: Lola běží
16:30 Vyhlášení špagetolympiády a diskuse Čistý sport
17:15 Kapela live: Dilated
18:00 Závěr akce
Soutěže pro děti
12:10 soutěž o batůžky BOLL (stage)
14:00 soutěž o batůžky BOLL (sportovní zóna vedle stage)
15:30 soutěž o batůžky BOLL (sportovní zóna vedle stage)
Kuchařky bez domova
14:00 Show Mrkev v rohlíku (stan č. 16)
16:30 Show Mrkev v rohlíku (stan č. 16)
Chillout zóna
Prima ZOOM – malování na obličej a skládání puzzle (program pro děti)
Neurolaboratoř – mindball (posouvání kuličky pomocí mozkových vln)
Sportovní zóna (bloky 30 minut)
12:00 Jóga s lektorkou
14:00 Jóga s lektorkou
15:00 Jóga s lektorkou
Ilustrační fotografie jsou z loňského prvního ročníku festivalu Věda prochází žaludkem. Autor: Radek Lüftner.
Bohatá je jen ta společnost, která využívá bohatství mysli. Společnost, která zachází rozumně s kulturním a přírodním bohatstvím a využívá technologie ke svému rozvoji. Právě proto je bohatství tématem letošní Noci vědců.
Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, Sekce chemie, Vás srdečně zve na jubilejní 10. společnou Cestu do hlubin studia chemie. V průběhu dvou dnů se představí všech šest chemických kateder.
Je to hrozně jednoduché, stačí se zaregistrovat, vyplnit o sobě všechny údaje a my ti pošleme Kartu přírodovědce s tvým jménem, na kterou můžeš čerpat mnoho výhod.
Katalog pro učitele je nabídkový systém, kde si zaregistrovaný učitel může zapůjčit odborné přístroje, objednat praktická cvičení nebo přednášky pro studenty.