• Registrace
  • Přihlášení
  • Katalog pro učitele
  • Zeptejte se přírodovědců
  • Razítková samoobsluha
  • Pro média


   Ztráta hesla

košík je prázdný
 
Zobrazit košík
Celkem Kč
0,-
  • Kalendář akcí
  • Magazín
  • Video
  • Fotogalerie
  • Ke stažení
  • E-shop
  • Úvod
  • O magazínu
  • Distribuční místa
  • Inzerce
Nacházíte se na: Úvod Magazín Zkáza gumového medvídka

Zkáza gumového medvídka

15.11.2016 - Magazín Tisknout
5x
  • Tweet

Biochemický souboj na kuchyňské lince. Může ovoce sežrat medvěda?

Když jste byli malí, rodiče vám nejspíš říkali, že si nemáte hrát s jídlem. Tentokrát ale udělejte výjimku. Chceme vám totiž ukázat, jak pracují nesmírně důležité molekuly – enzymy.

Jaký typ molekuly je nejdůležitější pro existenci života? První vás asi napadne DNA. Bez té se život skutečně neobejde – jsou v ní uloženy instrukce, jak má organismus vypadat i co má dělat v různých situacích. Jenže sebelepší instrukce jsou k ničemu, pokud je nemá kdo vykonávat.

Tady přicházejí na scénu bílkoviny nazývané enzymy. Jsou to vlastně miniaturní dělníci a manažeři, kteří plní pokyny zapsané v DNA. Mají za úkol řídit biochemické reakce nutné ke správnému fungování buněk i orgánů.

Vědci studují enzymy v laboratořích a často k tomu používají složité přístroje. Jeden zajímavý enzym ovšem můžete snadno prozkoumat vy sami doma v kuchyni.

 

Co budete potřebovat:

– tři malé skleničky nebo misky,

– čerstvý ananas,

– ananasový džus v krabici,

– „gumové“ medvídky (na obalu si ověřte, že jsou ze želatiny).

 

Postup:

Připravte si trochu šťávy z čerstvého ananasu. Nejjednodušší je nakrájet ho na kostičky, rozmačkat je v misce třeba vidličkou a tekutinu slít. Případně můžete použít nějaký odšťavňovač.

Na dno každé ze tří malých skleniček (nebo misek) položte jednoho medvídka. Do první nádobky pak nalijte tolik šťávy z ananasu, aby byl medvídek alespoň z poloviny ponořený. Do druhé nádobky nalijte stejné množství ananasového džusu a do poslední vodu. Všechno nechte asi 12–24 hodin stát při pokojové teplotě. Každých několik hodin můžete zkontrolovat, jak se medvídkům daří.

 

alt: Želatinoví medvídci před začátkem pokusu *(horní řada)* a o 24 hodin později *(dolní řada)*. V každé řadě je nalevo sklenička s čerstvou ananasovou šťávou, uprostřed s ananasovým džusem a napravo s vodou. Foto: Petr Jan Juračka.

 

Co se děje:

Ve šťávě z čerstvého ananasu se medvídek rozpustí. Ananas totiž obsahuje enzym patřící do skupiny takzvaných proteáz, které rozkládají bílkoviny. Gumoví medvídci se vyrábějí ze želatiny, což je upravená živočišná bílkovina. Při setkání s proteázou je želatina bez šance. Enzym postupně „stříhá“ její molekuly na menší části, želatina se tím rozvolňuje a nakonec se rozpustí.

Enzymy dobře pracují při pokojové nebo mírně zvýšené teplotě. Vysoké teploty je však ničí. Ananasový džus prodávaný v krabicích se při výrobě ošetřuje vysokou teplotou, aby se nekazil. Proteázy v něm proto nejsou aktivní a medvídek zůstává celý. Nanejvýš trochu bobtná, jak želatina nasává vodu. V čisté vodě je situace podobná: medvídek také nabobtná, ale zachovává si svůj tvar.

Experiment můžete různě obměňovat a seznámit se tak s enzymy podrobněji. V chladu se jejich činnost zpomaluje – zkuste tedy, za jak dlouho se medvídek rozpustí v ledničce. Proteázy jsou i v kiwi nebo v papáji. Bude vám šťáva z nich fungovat stejně dobře jako ta z ananasu? A poradí si rostlinné proteázy také s jinými bílkovinami, třeba s masem?

 

Tagy

rostlinybiochemieproteinypotravinyovoceenzymyexperimentpokus
5x
  • Tweet
Zajímá Vás tento obor? Klikněte a dozvíte se více informací

Přečtěte si také

Kteří drobní ptáci produkují vývržky? Červenky nebo všichni hmyzožraví?

07.06.2023 Zeptejte se

Tvorba vývržků (nestrávených zbytků potravy vyvrhovaných ústní dutinou) závisí na množství nestravitelných zbytků v potravě ptáků.

4x Zeptejte se

Ryby a stres

05.06.2023 Aktuality

Lidské tělo produkuje celou řadu hormonů, které organizmus připravují na stav útoč nebo uteč. Jeden z těchto stresových hormonů se dá ale pozorovat a měřit například i u ryb. Nebo myslíte, že ryby nemohou být ve stresu?

2x Aktuality

+ Načíst další

Pro vstup do placené sekce se prosím přihlašte

Ztráta hesla

Nejste ještě zaregistrovaní? Neváhejte a získejte mnoho výhod!

Registrace

Objednat předplatné

Objednejte si předplatné a získejte vstup ke studni vědomostí

Objednat

Jak to funguje?

1) Zaregistrujte se
2) Objednáte předplatné
3) Přihlásíte se a můžete číst

Aktuální číslo

Magazín Přírodovědci.cz, číslo 1/2023

Magazín Přírodovědci.cz, číslo 1/2023

Editorial Tiráž Obsah čísla

Předchozí čísla

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 1/2023

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 4/2022

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 3/2022

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 2/2022

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 1/2022

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 3/2021

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 2/2021

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 1/2021

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 4/2020

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 3/2020

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 2/2020

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 1/2020

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 4/2019

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 3/2019

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 2/2019

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 1/2019

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 4/2018

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 3/2018

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 2/2018

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 1/2018

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 4/2017

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 3/2017

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 2/2017

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 1/2017

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 4/2016

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 3/2016

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 2/2016

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 1/2016

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 4/2015

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 3/2015

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 2/2015

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 1/2015

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 4/2014

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 3/2014

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 2/2014

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 1/2014

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 4/2013

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 3/2013

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 2/2013

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 1/2013

Magazín Přírodovědci.cz,
číslo 1/2012

Přírodovědci

  • O projektu
  • Naši partneři
  • Razítková samoobsluha
  • Autoři
  • Vědci
  • Zeptejte se přírodovědců
  • FAQ
  • Výhody registrace

Učitelé

  • Registrace
  • Nabídka služeb

E-shop

  • Registrace
  • Otevírací doba
  • Vše o nákupu
  • Reklamační řád

Kontakt

Všechny kontakty
Pro média
Copyright © 2013, Prirodovedci.cz jsou komunikačním projektem Přírodovědecké fakulty UK v Praze. Vytvořilo Andweb s.r.o. Mapa stránek