Veletrh vědy 2022
Pandemie covidu způsobila, že největší populárně naučná akce v Česku musela být hned dvakrát zrušena. Letos se však už konečně dočkáte, protože VELETRH VĚDY BUDE!
Molekulární gastronomie se snaží ošálit chuťové buňky. Známé chutě převádí do tvarů a forem, od kterých byste očekávali něco úplně jiného. Přijďte se dozvědět víc a získat i několik receptů.
Tento speciální gastronomický obor vychází z propojení chemických a fyzikálních poznatků se znalostmi přípravy pokrmů. Jde o sci-fi v oblasti kuchařiny. Používá se několik základních ingrediencí – kapalný dusík (pro přípravu zmrzliny), alginát sodný s vápenatým roztokem (na výrobu kaviáru), želatina (k přípravě želé) a lecitin.
Řekneme vám, odkud molekulární kuchyně přišla a co je její podstatou. Ukážeme si také pár jednoduchých receptů. Vaše chuťové buňky určitě překvapíte.
Přednášet budou David Hurný, Veronika Felklová a Adam Čepa z Katedry organické chemie. Všichni jsou to odborníci s bohatými praktickými zkušenostmi – možná je znáte z akcí Přírodovědců, kde se starají o populární Molekulární bar.
Mimochodem, víte, že právě Molekulární bar projektu Přírodovědci.cz získal v loňském roce 1. místo za nejlepší expozici v soutěži SCIAP, která už třetím rokem oceňuje nejlepší projekty popularizace vědy?
Přednáška je součástí populárně-vědeckého cyklu Chemické úterky. Koná se v úterý 1. dubna 2014 od 17:00 hodin v posluchárně CH1 v budově Chemického ústavu Přírodovědecké fakulty UK (Praha 2, Hlavova 8). Těšíme se na vás!
Autor fotografií: Radek Lüftner
Pandemie covidu způsobila, že největší populárně naučná akce v Česku musela být hned dvakrát zrušena. Letos se však už konečně dočkáte, protože VELETRH VĚDY BUDE!
Od 17. 5. do 31. 8. 2022 se bude v budově PřF UK Albertov 6, ve 2. patře v předsálí Mapové sbírky konat výstava Dědictví zmizelých krajin Česka II.
Je to hrozně jednoduché, stačí se zaregistrovat, vyplnit o sobě všechny údaje a my ti pošleme Kartu přírodovědce s tvým jménem, na kterou můžeš čerpat mnoho výhod.
Katalog pro učitele je nabídkový systém, kde si zaregistrovaný učitel může zapůjčit odborné přístroje, objednat praktická cvičení nebo přednášky pro studenty.