• Registrace
  • Přihlášení
  • Katalog pro učitele
  • Zeptejte se přírodovědců
  • Razítková samoobsluha
  • Pro média


   Ztráta hesla

košík je prázdný
 
Zobrazit košík
Celkem Kč
0,-
biolog
  • Kalendář akcí
  • Magazín
  • Video
  • Fotogalerie
  • Ke stažení
  • E-shop
  • Sekce biologie na přF UK
  • Články
Nacházíte se na: Úvod Biolog Články Sedm netradičních obilnin z celého světa

Sedm netradičních obilnin z celého světa

16.04.2015 - Biolog Tisknout
3x
  • Tweet

Obilí, to není jen pšenice nebo ječmen. Lidé jsou vynalézaví a na zrno pěstují také spoustu dalších rostlin. Pojďte s námi prozkoumat méně známé obilniny čtyř kontinentů.

Začněme zemědělsko-botanickou definicí. Obilniny jsou plodiny patřící do čeledi lipnicovitých, ze kterých se sklízí zrno (botanicky jde o typ plodu zvaný obilka). Obilky jsou bohaté především na škrob, obsahují však i proteiny, tuky, vitaminy a minerály.

Pro škrobnatá semena nebo plody se pěstují také rostliny z jiných čeledí. Tyto plodiny jsou označovány jako pseudoobilniny. Najdeme mezi nimi pozoruhodné druhy, vyprávění o nich si ale necháme na jindy. Teď se zaměříme na pravé obilniny, které botanici řadí mezi lipnicovité neboli „trávy“.

Vybrali jsme sedmičku plodin od běžnějších až po vysloveně bizarní. Některé z nich můžete potkat v regálech našich obchodů, za jinými byste museli jet na druhý konec světa.

 

1) Pšenice tvrdá a pšenice špalda

Zdaleka nejvíc pěstovaným druhem pšenice je pšenice setá. Spolu s rýží a kukuřicí patří do „velké trojky“ rostlin, které dnes živí většinu lidstva. Neměli bychom ale zapomínat na méně slavné sourozence této dominantní obilniny. Podívejme se aspoň na dva z nich.

Pšenice tvrdá (Triticum durum, někdy klasifikovaná jako poddruh pšenice naduřelé, Triticum turgidum subsp. durum) je základní surovinou pro výrobu většiny těstovin. V severní Africe a východním Středomoří navíc slouží k přípravě tradičního kuskusu, který získává na popularitě i u nás. Mouku lze použít také pro pečení chleba. Obsahuje však málo lepku nezbytného k vykynutí těsta, proto se obvykle míchá s moukou z pšenice seté.

Pšenice tvrdá je poměrně rozšířená plodina. Pěstuje se hlavně v západní Evropě, Severní Americe, severní Africe a na Blízkém východě.

Pšenice špalda (Triticum spelta, někdy považovaná za poddruh pšenice seté, Triticum aestivum subsp. spelta) je o dost vzácnější. V Evropě byla důležitou obilninou už od doby bronzové. Postupně ji ovšem vytlačovala pšenice setá, která má vyšší výnosy.

V posledních letech zájem o špaldu znovu roste. Oblíbili si ji ekologičtí zemědělci, protože je odolnější než pšenice setá a nevyžaduje velké dávky hnojiv. Špaldovou mouku nebo pečivo tak dnes najdete v mnoha obchodech se zdravou výživou.

 

alt: Klasy pšenice špaldy. Zdroj Wikimedia Commons, autor böhringer friedrich, úpravy Jan Kolář, licence CC BY-SA 2.5.

 

2) Indiánská rýže

Indiánská rýže jsou protáhlé hnědé obilky dvou druhů z rodu ovsucha – ovsuchy vodní (Zizania aquatica) a Zizania palustris. Oba druhy se vyskytují v Severní Americe, hlavně v Kanadě, na severu USA a na pobřeží Atlantiku a Mexického zálivu. Najdete je ve vodě u břehů řek či jezer, tedy v podobném prostředí jako naše rákosí.

Původní obyvatelé Ameriky sklízejí divoce rostoucí ovsuchu jednoduchým, ale účinným způsobem: plaví se na kánoi a vydrolují zrna přímo do ní. Indiáni chápou tuto plodinu jako posvátný dar, takže její sklizeň je velkou kulturní událostí s řadou tradičních rituálů.

Pokrok ovšem nezastavíte, proto se dnes indiánská rýže také pěstuje na zaplavovaných polích. Největšími výrobci jsou USA a Kanada.

 

alt: Indiánské ženy sklízející ovsuchu z kánoe. Ilustrace z 19. století, autor S. Eastman.

 

3) Tef

O tefu neboli miličce habešské (Eragrostis tef) jste možná nikdy neslyšeli. Ve východoafrických zemích Etiopii a Eritreji, odkud pochází, je to však základní potravina. Tato velmi stará plodina s malými, 1–1,5 milimetru dlouhými obilkami se pěstuje hlavně v horských oblastech.

Z mouky se pečou tradiční placky indžera, které jsou každodenní součástí etiopského i eritrejského jídelníčku.

 

alt: Milička habešská (*Eragrostis tef*). Zdroj Wikimedia Commons, autor Rasbak, licence CC BY-SA 3.0.

alt: Placky indžera s masem a zeleninou. Zdroj Wikimedia Commons, autor Rama, licence CC BY-SA 2.0 fr.

 

4) Kalužnice křivoklasá

Kalužnice křivoklasá (Eleusine coracana), nazývaná také korakan, pochází pravděpodobně z východní Afriky. Podle archeologických nálezů se pěstovala už před 5 000 lety na území Etiopie. Zhruba před 3 000 lety se pak dostala také do Indie.

Korakanu se daří v teplejších oblastech Afriky a Asie. V dobrých podmínkách dává 2–3 sklizně za rok a dokáže růst i v horách – až do výšky kolem 2 400 metrů nad mořem. Dnes se pěstuje hlavně v Indii a východní Africe.

Ze zrna se připravují placky, pečivo, kaše, kuličky podobné našim knedlíkům a další jídla. Používá se také k výrobě piva. Obilky obsahují velké množství aminokyseliny methioninu. To je velmi důležité, protože chudí lidé živící se jednotvárnou stravou mají této aminokyseliny mnohdy nedostatek.

 

alt: Pole kalužnice křivoklasé v Nepálu. Zdroj Wikimedia Commons, autor Mikael Häggström, volné dílo / Public Domain.

 

5) Fonio

Pod jménem fonio se skrývají dva druhy rodu rosička – rosička útlá (Digitaria exilis) a Digitaria iburua. Oba se pěstují v západní Africe v tropických regionech s výrazným obdobím sucha. Obilky jsou malé a výnos je pouze kolem 800 kilogramů z hektaru.

Fonio však může růst i v chudých půdách a ve velmi suchém klimatu. Navíc má pozoruhodně rychlý vývoj: nejranější odrůdy lze sklízet už za 10–13 týdnů po vysetí. To dělá z fonia důležitý potravinový zdroj v oblastech méně vhodných pro zemědělství a „pojistku“ pro případ nepříznivého počasí nebo hladomoru.

Z mouky či krupice se připravují kaše, kuskus a pečivo. Fonio slouží i k výrobě piva. Celé obilky se někdy vaří jako náhrada rýže, proto se této dvojici plodin přezdívá „hladová rýže“.

 

alt: Zemědělci ze Senegalu ukazují sklizenou rosičku útlou neboli fonio. Zdroj Wikimedia Commons, autor Richard Nyberg, USAID, volné dílo / Public Domain.

 

6) Ježatky

Z českých polí možná znáte ježatku kuří nohu, která je dosti obtížným plevelem. Dva druhy stejného rodu se ovšem pěstují v Asii jako obilniny. Jde o ježatku japonskou (Echinochloa esculenta) a ježatku obilní (Echinochloa frumentacea).

Obě plodiny jsou vhodné do míst, kde se kvůli špatné půdě nebo chladnému klimatu nedaří rýži. Ježatka obilní se pěstuje na zrno hlavně v Indii, Pákistánu a Nepálu, ježatka japonská v menší míře v Japonsku, Číně a Koreji. Dnes je ale vytlačují nové kultivary rýže odolné vůči chladu.

 

alt: Zrno ježatky obilní na trhu. Zdroj Wikimedia Commons, autor Thamizhpparithi Maari, úpravy Jan Kolář, licence CC BY-SA 3.0.

 

7) Slzovka obecná

Na konec jsme si nechali slzovku obecnou (Coix lacryma-jobi). Je neobvyklá svým vzhledem i využitím – kromě jídla se z ní totiž vyrábějí také korálky.

Tato tropická rostlina pochází z jihovýchodní Asie, odkud se rozšířila do tropů celého světa. Má pozoruhodné květenství. Na jeho vrcholu jsou samčí květy, zatímco samičí se skrývají pod nimi uvnitř dutých „korálků“. Korálky jsou ztvrdlé a zvětšené listeny (přeměněné listy vyrůstající v květenství).

Zralé korálky jsou lesklé, pevné a dají se dobře barvit. Mají dokonce dírku v místě, kudy procházel stonek květenství – stačí je pouze navléknout na nit. V řadě zemí jsou proto oblíbenou surovinou k výrobě náramků, náušnic, náhrdelníků nebo růženců.

Slzovka má ovšem i jedlé obilky. Ty jsou uzavřeny v korálcích, takže k pěstování na zrno se nejlépe hodí odrůdy, u nichž nejsou tyto zvláštní útvary příliš tvrdé.

 

alt: Slzovka obecná z venkovní expozice Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK. Foto Petr Jan Juračka.

 

Použité zdroje

Food and Agriculture Organization of the United Nations (1989): Utilization of Tropical Foods: Cereals. FAO Food and Nutrition Paper 47/1.

http://en.wikipedia.org/wiki/Durum

http://en.wikipedia.org/wiki/Echinochloa_esculenta

http://en.wikipedia.org/wiki/Echinochloa_frumentacea

http://en.wikipedia.org/wiki/Eleusine_coracana

http://en.wikipedia.org/wiki/Eragrostis_tef

http://en.wikipedia.org/wiki/Fonio

http://en.wikipedia.org/wiki/Spelt

http://en.wikipedia.org/wiki/Wild_rice

http://fonio.cirad.fr/index.php/fonio_en

http://waynesword.palomar.edu/plapr99.htm

http://www.fao.org/ag/agp/AGPC/doc/gbase/Safricadata/eleucor.htm

http://www.ueb.cas.cz/cs/internet-site/pro-verejnost-novinare/fascinujici-rostliny

Prance G, Nesbitt M, eds. (2005): The Cultural History of Plants. Routledge.

Valíček P. a kol. (2002): Užitkové rostliny tropů a subtropů. Nakladatelství Academia.

Tagy

rostlinyrozvojové zemězemědělstvíbotanikapotravinyobilniny
3x
  • Tweet

Přečtěte si také

VědaFest 2025

18.06.2025 Kalendář akcí

Na venkovních stanovištích na Vítězném náměstí (Kulaťáku) a v přilehlé Technické ulici v Praze 6 nabízí návštěvníkům zábavným a hravým způsobem vědu ve všech jejích podobách.

0x Kalendář akcí

Geologický den 2025

VČERA - DNES Kalendář akcí

Na Geologickém dni na pražském Klárově 13. a 14. června budete mít možnost seznámit se nejen s geologií jako vědní disciplínou, ale vyzkoušet si ji i v praxi.

0x Kalendář akcí

+ Načíst další

Získej kartu přírodovědce

Je to hrozně jednoduché, stačí se zaregistrovat, vyplnit o sobě všechny údaje a my ti pošleme Kartu přírodovědce s tvým jménem, na kterou můžeš čerpat mnoho výhod.

Zaregistrovat se a získat kartu

Vybíráme z e-shopu

Předplatné magazínu Přírodovědci.cz (4 vytištěná čísla)

159 Kč

Mikina Přírodovědecká fakulta UK

650 Kč

Dámské triko Science is beautiful

305 Kč

Periodická tabulka prvků - zvýhodněné balení (10 ks)

400 Kč

Deník přírodovědce

149 Kč

Pro učitele

Katalog pro učitele je nabídkový systém, kde si zaregistrovaný učitel může zapůjčit odborné přístroje, objednat praktická cvičení nebo přednášky pro studenty.

Zobrazit nabídku

Zeptejte se přírodovědců

Proč je obloha modrá? Proč má beruška sedm teček? Umí žirafa plavat? Vy to nevíte? My vám to řekneme, zeptejte se přírodovědců.

Položit dotaz

Výhody registrace

Karta přírodovědce vám zajistí volný vstup do muzeí PřF UK.

Zobrazit výhody

Archiv

Odebírat novinky


banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

Přírodovědci

  • O projektu
  • Naši partneři
  • Razítková samoobsluha
  • Autoři
  • Vědci
  • Zeptejte se přírodovědců
  • FAQ
  • Výhody registrace

Učitelé

  • Registrace
  • Nabídka služeb

E-shop

  • Registrace
  • Otevírací doba
  • Vše o nákupu
  • Reklamační řád

Kontakt

Všechny kontakty
Pro média
Copyright © 2013, Prirodovedci.cz jsou komunikačním projektem Přírodovědecké fakulty UK v Praze. Vytvořilo Andweb s.r.o. Mapa stránek