• Registrace
  • Přihlášení
  • Katalog pro učitele
  • Zeptejte se přírodovědců
  • Razítková samoobsluha
  • Pro média


   Ztráta hesla

košík je prázdný
 
Zobrazit košík
Celkem Kč
0,-
  • Kalendář akcí
  • Magazín
  • Video
  • Fotogalerie
  • Ke stažení
  • E-shop
Nacházíte se na: Úvod Aktuality Mandlím na stopě

Mandlím na stopě

29.04.2024 - Aktuality Tisknout
1x
  • Tweet

Alergickým reakcím předcházíme obvykle tak, že se vyhýbáme konzumaci alergenu. Vážné zdravotní riziko však pro alergiky představují i potraviny obsahující skryté alergeny ve stopovém množství.

Proto je nutné vyvíjet moderní analytické metody pro stanovení stop alergenů obsažených v mandlích. Na tomto vývoji se podílí i prof. Jiří Barek z UNESCO Laboratoře elektrochemie životního prostředí na katedře analytické chemie Přírodovědecké fakulty UK ve spolupráci s dr. Sofií Tvorynskou z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR.

Přestože přesná prevalence alergie na mandle není známa, odhaduje se, že jí trpí přibližně 0,3 % dětí a 0,7 % dospělých, přičemž závažné reakce se vyskytují přibližně u 57,2 % alergiků. Mandle jsou navíc celosvětově považovány za prioritní alergen, protože často způsobují anafylaktický šok, který může být smrtelná nebo minimálně život ohrožující, dokonce i při konzumaci pouze stop tohoto alergenu. Mandle jsou přitom často používány při výrobě potravin, jako jsou pečivo, cukroví a čokoláda, díky svým nutričním vlastnostem a chuti.

Jedním z nejhojnějších a alergenních proteinů v mandlích je Pru du 6, který tvoří více než 50 % celkového mandlového proteinu. V poslední době se uvádí, že Pru du 6 je dobrým specifickým biomarkerem alergie na mandle, protože přibližně 83 % pacientů s alergií na mandle má proti ní specifické protilátky. K detekci stop mandlí se využívá několik analytických metod, jako jsou imunochemické testy, hmotnostní spektrometrie a metody využívající DNA. Imunochemické techniky (ELISA a LFIA) jsou široce využívány pro detekci alergenů díky své vysoké citlivosti, specificitě, technické jednoduchosti a rychlé odezvě. V této souvislosti byly také úspěšně použity elektrochemické bioplatformy ke stanovení molekulárních markerů významných v různých oblastech včetně potravinářského průmyslu. Poskytují jedinečné vlastnosti, jako je jednoduchost, nákladová efektivita, vysoká citlivost a selektivita.

Tým vědců představil novou elektrochemickou bioplatformu pro detekci proteinu Pru du 6, která slouží k identifikaci stop mandlí ve zpracovaných potravinách. Využívá speciální protilátky, které dokážou alergenní protein Pru du 6 rozpoznat. Protilátky se vážou na magnetické kuličky a následně jsou zachyceny na povrchu jednorázových uhlíkových elektrod. Poté se přidává peroxid vodíku a hydrochinon, což spouští reakci, během níž dochází ke změně proudu na těchto elektrodách a tato změna je úměrná koncentraci Pru du 6 v analyzovaných potravinách.

Pro vyhodnocení výkonu vyvinutého biosenzoru byla provedena analýza těsta na sušenky a upečených sušenek s přídavkem různých množství mandlového proteinu. Získané výsledky ukázaly, že vyvinutá bioplatforma dokáže detekovat už 0,2 µg/g mandlového proteinu jak v syrovém těstě, tak v pečených sušenkách.

Nově vyvinutá bioplatforma umožňuje stanovení Pru du 6 za pouhých 30 minut a splňuje přísné požadavky potravinářského průmyslu, pokud jde o citlivost, jednoduchost, rychlost a použití levné a jednoduché instrumentace. Za zmínku stojí, že bioplatforma je konkurenceschopná s metodikou ELISA z hlediska úspory času, spotřeby bioreagentů a použitelnosti v okamžiku potřeby. Tato nová elektrochemická bioplatforma může být využita v potravinářském průmyslu jako nástroj pro kontrolu rizika alergenů. Je to důležitý krok k ochraně zdraví spotřebitelů a prevenci alergických reakcí.

Autor

Bc. Yulia Dyachenko, Přírodověda populárně

Použité zdroje

Článek byl převzat z rubriky Přírodověda populárně.

Obrázek v záhlaví Shutterstock.com

Civera, Alba, Sofiia Tvorynska, Maria Gamella, Rebeca M. Torrente-Rodríguez, María Pedrero, Patricia Galán-Malo, Luis Mata, et al. ‘First Biosensing Platform for Detecting Traces of Almonds in Processed Foods by Electrochemical Determination of the Allergenic Protein Pru Du 6’. Microchemical Journal 195 (2023): 109403. https://doi.org/10.1016/j.microc.2023.109403.

1x
  • Tweet

Přečtěte si také

VědaFest 2025

18.06.2025 Kalendář akcí

Na venkovních stanovištích na Vítězném náměstí (Kulaťáku) a v přilehlé Technické ulici v Praze 6 nabízí návštěvníkům zábavným a hravým způsobem vědu ve všech jejích podobách.

0x Kalendář akcí

Geologický den 2025

VČERA - DNES Kalendář akcí

Na Geologickém dni na pražském Klárově 13. a 14. června budete mít možnost seznámit se nejen s geologií jako vědní disciplínou, ale vyzkoušet si ji i v praxi.

0x Kalendář akcí

+ Načíst další

Získej kartu přírodovědce

Je to hrozně jednoduché, stačí se zaregistrovat, vyplnit o sobě všechny údaje a my ti pošleme Kartu přírodovědce s tvým jménem, na kterou můžeš čerpat mnoho výhod.

Zaregistrovat se a získat kartu

Vybíráme z e-shopu

Mikina Přírodovědecká fakulta UK

650 Kč

Deník přírodovědce

149 Kč

Odznáček PřF UK

195 Kč

Předplatné magazínu Přírodovědci.cz (4 vytištěná čísla)

159 Kč

Periodická tabulka prvků

45 Kč

Pro učitele

Katalog pro učitele je nabídkový systém, kde si zaregistrovaný učitel může zapůjčit odborné přístroje, objednat praktická cvičení nebo přednášky pro studenty.

Zobrazit nabídku

Zeptejte se přírodovědců

Proč je obloha modrá? Proč má beruška sedm teček? Umí žirafa plavat? Vy to nevíte? My vám to řekneme, zeptejte se přírodovědců.

Položit dotaz

Výhody registrace

Karta přírodovědce vám zajistí volný vstup do muzeí PřF UK.

Zobrazit výhody

Archiv

Odebírat novinky


banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

Přírodovědci

  • O projektu
  • Naši partneři
  • Razítková samoobsluha
  • Autoři
  • Vědci
  • Zeptejte se přírodovědců
  • FAQ
  • Výhody registrace

Učitelé

  • Registrace
  • Nabídka služeb

E-shop

  • Registrace
  • Otevírací doba
  • Vše o nákupu
  • Reklamační řád

Kontakt

Všechny kontakty
Pro média
Copyright © 2013, Prirodovedci.cz jsou komunikačním projektem Přírodovědecké fakulty UK v Praze. Vytvořilo Andweb s.r.o. Mapa stránek